Przez tysiące lat herbata była uważana we Wschodniej Azji za napój będący kluczem do dobrego zdrowia, mądrości i szczęścia. Herbata przykuła również uwagę wielu badaczy, odkrywających w niej liczne substancje mające dobroczynny wpływ na organizm. Badania wykazały, że herbata może wspomagać leczenie wielu chorób: nowotworów, choroby serca, cukrzycy, wspomagać spalanie tłuszczu, obniżać cholesterol. Pomaga także na koncentrację. Herbata posiada także dobroczynne dla całego organizmu właściwości bakteriobójcze. Istnieje konsensus co do tego, ze herbata jest zdrowa.
Istnieje wiele rodzajów herbaty, z których najpopularniejsze to herbata czarna, zielona, biała, oolong i czerwona (pu-erh). Wszystkie herbaty zawierają flawonoidy będące przeciwutleniaczami, z których najsilniejszy znany jest jako ECGC. Wszystkie herbaty zawierają również kofeinę i teinę które pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
A oto wyniki badań nad korzyściami z picia różnych typów herbaty:
Herbaty zielone: Mają wysokie stężenie przeciwutleniacza EGCG i ocenia się, że zapobiegają rakowi pęcherza, piersi, żołądka i jelit, zapobiegają zatykaniu się arterii, spalają tłuszcz, zmniejszają poczucie stresu oraz czynniki wystąpienia chorób neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera i udary.
Czarne herbaty: Produkowane z wysoko sfermentowanych liści, mają największy poziom kofeiny i są powszechnie pite w Polsce. Badania wskazują, że czarna herbata może pomóc w zapobieganiu raka płuc, wywołanego dymem tytoniowym. Może także zmniejszać ryzyko zawału.
Biała herbata: Niefermentowana. Jedno z badań wskazało na to, że może mieć najsilniejsze właściwości zapobiegania rakowi, w porównaniu z innymi herbatami.
Herbaty Oolong: W badaniu na zwierzętach, herbata oolong obniżała poziom złego cholesterolu. Jedna z herbat, Da Hong Pao jest również reklamowana w Stanach Zjednoczonych jako suplement diety wspomagający odchudzanie.
Pu-Erh lub herbaty czerwone: Produkowane z fermentowanych i przechowywanych długo liści. Herbaty Pu-Erh są jak wino – im starsze, tym lepsze, ponieważ w procesie fermentacji uzyskują dodatkowe przeciwutleniacze oraz niepowtarzalny aromat. Obecnie, najstarsze dostępne herbaty Pu-Erh pochodzą ze zbiorów z lat 60. i są niezwykle cenne. Pu-erh to tradycyjna herbata spożywana w Chinach, gdzie wytwarza się ją najczęściej w formie sprasowanych tabliczek lub gniazd. Pu-Erh jest herbatą stymulującą przyspieszanie spalania tłuszczu oraz niezywkle bogatą w przeciwutleniacze, a więc działającą odmładzająco na organizm.
Herbaty Matcha: Herbaty matcha oryginalnie pochodzą z Japonii i należą do najcenniejszych spożywanych herbat. Są to zielone herbaty sproszkowane, zbierane z młodych liści herbacianych o niezwykle czystym smaku i aromacie, używane w ceremoniach parzenia herbaty. Jej właściwości zdrowotne są liczne i to właśnie jej działaniu przypisuje się sekret długowieczności Japończyków.