Pomoglo.pl – wszystko o lekach
Pomoglo.pl – wszystko o lekach
Zdrowie

Miłorząb japoński czyli Ginko Biloba – dobroczynne właściwości

przez admin 30 sierpnia 2019
30 sierpnia 2019

miłorząb japoński - ginko biloba

Miłorząb japoński, czyli Gingko Biloba

Wyciąg z Miłorzębu od zawsze prowokował naukowców do badań nad jego składem, ze względu na liczne dobroczynne właściwości jakie posiada ta orientalna, choć rosnąca i w naszym klimacie roślina. Posiada on wielostopniowe działanie, oddziałujące na różne procesy oraz mechanizmy zdrowotne. Praktycznie w każdym rozwiniętym kraju wytwarza się leki pochodzenia roślinnego, których bazą jest to ziele, na przykład w Japonii, Niemczech, a także w Polsce. Wyciąg z Ginko Biloba zawiera flawonoidy i terpeny, zdrowotnie oddziałujące na organizm i mające bogate działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Terpeny stanowią aż 6% składu ekstraktu i mają unikatową budowę, znakomicie opisaną przez japońskich badaczy. Typowy wyciąg z miłorzębu zawiera też aż 24% flawonoidów. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, flawonoidy przerywają reakcję łańcuchową utleniania tłuszczy przez wolne rodniki. Najmocniejsze działanie to zioło wywiera na układ krwionośny – naczyniowy, rozszerzając naczynia, hamując przepuszczalność naczyń włosowatych – a więc zwiększając odporność i potencjalnie zmniejszając krwawienia. Hamuje on także agregację płytek krwi poprzez wpływ na błonę komórkową. Obecnie, miłorząb znajduje skuteczne zastosowanie w następujących dziedzinach medycyny:

Psychiatria i neurologia: Stosuje się go w leczeniu demencji starczej, choroby Alzheimera, w stanach depresji, w stanach ubytków intelektualnych u osób w podeszłym wieku. Działa także przeciwobrzękowo, więc może być stosowany po wylewie i po wstrząsach mózgu. W niemieckich badaniach udowodniono, że przyjmowanie Ginko Biloba przez osoby z chorobą Alzheimera i demencją wieloczynnościową pomogło w poprawie koncentracji, zdolności zapamiętywania oraz szybkości reakcji motorycznej, czyli ruchowej.

Choroby wewnętrzne: w arteriopatii naczyń nóg, także na tle cukrzycowym, w leczeniu łamliwości naczyń włosowatych, stanach zakrzepowo-zatorowych. Wyciąg z Ginkgo Biloba jest dobrze tolerowany przez organizm i można go przyjmować w dużych dawkach, lecz należy zwrócić uwagę na interakcję z innymi lekami i przed przyjmowaniem skonsultować to z lekarzem.

0
FacebookTwitterEmail
poprzedni wpis
6 Niezdrowych Składników Żywności, Których Nie Chcecie Widzieć na Etykiecie
następny wpis
10 Najlepszych Błyszczyków Do Ust

Zobacz także

Czy Warto Przyjmować Omega-3 na Serce?

26 lipca 2020

Czy Masz Dość Żelaza? Sprawdź się Czy Masz...

23 lipca 2020

Złe dla Kości: Czego Unikać aby Zapobiegać Osteoporozie

21 lipca 2020

Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.





Kategorie

  • Uroda
  • Zdrowie

Popularne

  • 1

    5 Najlepszych Preparatów Poprawiających Jakość Nasienia

    23 września 2019
  • 2

    7 Najlepszych Suplementów Na Oczy Z Borówką

    29 września 2019
  • 3

    10 Najlepszych Kropli Do Oczu Na Alergię

    26 września 2019
  • 4

    10 Najlepszych Tranów Dla Dzieci

    12 września 2019
  • 5

    WHO ODRADZA stosowanie rękawiczek w sklepach

    31 marca 2020

Szukaj

Pomoglo.pl

pomoglo.pl

Pomogło.pl to portal o zdrowiu.  Wśród licznych reklam i promocji leków wcale nie jest łatwo znaleźć ten najskuteczniejszy. Dowiedz się wszystkiego, czytaj artykuły o zdrowiu i uczestnicz w ocenie społeczności. Pomogło – poznaj leki, które pomagają!

Najpopularniejsze

  • 1

    5 Najlepszych Preparatów Poprawiających Jakość Nasienia

    23 września 2019
  • 2

    7 Najlepszych Suplementów Na Oczy Z Borówką

    29 września 2019
  • 3

    10 Najlepszych Kropli Do Oczu Na Alergię

    26 września 2019
Pomoglo.pl – wszystko o lekach

Recent Posts

  • Czy Warto Przyjmować Omega-3 na Serce?

  • Czy Masz Dość Żelaza? Sprawdź się Czy Masz Deficyt

  • Złe dla Kości: Czego Unikać aby Zapobiegać Osteoporozie

  • 9 Porad Jak Zachować Zdrowe Nerki

  • Wegetarianie Mają Gorsze Zdrowie Psychiczne od Osób Jedzących Mięso