Produkty zawierające witaminę D – ważny budulec kości
Witamina D wzmacnia kości, przeciwdziała osteoporozie, ma korzystny wpływ na układ nerwowy i mięśniowy. Może zmniejszać szansę zachorowania na grypę, a nawet wzmacniając odporność, chroni przed innymi wirusami. Z tego powodu, ważne jest aby dostarczyć organizmowi jej codzienną dawkę. Przeczytaj jak zrobić to w prosty sposób:
1. Światło słoneczne
Wystawienie skóry na działanie promieni słonecznych to przyjemny i skuteczny sposób pobudzenia organizmu do wytwarzania witaminy D. Wystarczy już 20-30 minut dziennie przebywania na słońcu, aby dostarczyć podstawową dawkę tej witaminy. Oczywiście, nie przez szybę, a na zewnątrz!
2. Ryby morskie
Morskie ryby zawierają tłuszcze będące źródłem wielu cennych mikroelementów, w tym witaminy D. Popularne i zdrowe ryby to łosoś, płotka, makrela, węgorz i tuńczyk. Ryby zawierają również niezwykle zdrowe tłuszcze Omega 3 i Omega 6.
3. Tuńczyk w puszce
Nie tylko świeże ryby zawierają witaminę D. Również tuńczyk albo sardynki w puszce są smaczną i zdrową opcją zaopatrzenia się w tą witaminę. Puszki są również tańsze od świeżych ryb i można je długo magazynować w spiżarni.
4. Sok pomarańczowy
Naturalny sok z wyciśniętych pomarańczy świetnie smakuje, a do tego jest źródłem wielu witamin, w tym również witaminy D. Owoce zawsze są zdrowe i dlatego warto je sobie zafundować.
5. Witaminy w tabletkach
Każdy zestaw multiwitamin zawiera witaminę D. Co prawda witaminy w tabletkach nie są tak łatwo przyswajalne jak te z owoców i warzyw, ale można się nimi również suplementować. Pamiętajmy tylko, aby nie przekraczac zalecanej dawki. Przedawkowanie witamin grozi skutkami ubocznymi.
6. Źółtka jaj
Żółtka są bogatym źródłem witaminy D. Jajka są bardzo zdrowe, nie należy ich jednak spożywać zbyt wiele, gdyż zawierają cholesterol.
7. Wątróbka wołowa
Wątróbka również jest źródłem cholesterolu, ale zawiera witaminę D oraz wiele innych cennych składników, niezbędnych do funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, żelazo i białko. Pamiętajmy jedynie o tym, a jej zbyt mocno nie przesmażać. Przypalone mięso jest bardzo niezdrowe i traci swoje właściwości.
8. Tran
Tran, czyli rybi olej, ma opinię bardzo niesmacznego, ale zdrowego składnika, również zawierającego tą witaminę. Na rynku istnieje bardzo wiele rodzajów tranu, do przyjmowania albo w postaci oleju, albo w kapsułkach. Jedna łyżka tranu pokrywa najczęściej 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę D.