Wprowadzenie do codziennej diety nawet niewielkich ilości olejów zimnotłoczonych ma zbawienny wpływ na zdrowie. Jeżeli chcecie wspomóc swój organizm w walce z chorobami i infekcjami, zadbać o obniżenie poziomu cholesterolu, wspomóc układ sercowo- naczyniowy to najlepszym rozwiązaniem są nierafinowane roślinne oleje spożywcze. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, antyutleniacze, witaminy.
Olej słonecznikowy jest idealny do sałatek, lniany do ziemniaków, sezamowy do dań chińskich z makaronem, a z czarnuszki do smarowania pieczywa. Przy zakupie koniecznie sprawdźcie, czy olej znajduje się w ciemnej butelce, chroniącej przed utlenianiem oraz czy pochodzi z upraw ekologicznych.
7 Najzdrowszych Olejów Spożywczych Tłoczonych Na Zimno
Olej lniany to najzdrowszy polski olej jaki możecie kupić. Tłoczony na zimo, nierafinowany olej z nasion lnu zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie cenny kwas alfa linolenowy (ALA) wpływający korzystnie na pracę serca. Olej lniany jest również naturalnym źródłem witaminy E zwalczającej wolne rodniki. Cenne właściwości tego oleju są znane od bardzo dawna. Olej ten z powodzeniem można dodawać do serka wiejskiego, białego twarogu oraz do tłuczonych ziemniaków. Pamiętajmy o tym, żeby kupować tylko olej w ciemniej butelce, która chroni przed światłem i utlenieniem. Prawdziwy zimnotłoczony olej lniany posiada krótką datę ważności do spożycia, na co również powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie. Za 500 ml oleju lnianego polskiego zapłacimy 13,99 złotych.
Z pewnością spotkaliście się przynajmniej raz z nasionami czarnuszki, tym bardziej, że jest w Polsce bardzo popularna. Czarnuszkę dodaje się do sosów pomidorowych i paprykowych, sałatek, używa jako posypkę do pieczywa i bułek. Stosujemy ją jak przyprawę w zależności od upodobań. Olej z czarnuszki zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyutleniaczy i dlatego jest niezwykle cenny dla zdrowia. Ochrania również układ pokarmowy i wspomaga trawienie. W składzie oleju z czarnuszki znajdziemy również wyjątkowe substancje o nazwie tymochinon i nigellon, posiadające silne właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jak każdy zimnotłoczony olej również ten z czarnuszki nie nadaje się do smażenia. Stosujemy go do smarowania pieczywa, jako dodatek do sałatek np. z pomidorów albo polewamy nim kaszę. Cena za 100 ml oleju wynosi 15 złotych.
Bio olej rzepakowy to najwyższej jakości olej z ekologicznym certyfikatem. Pomimo, że jest tłoczony na zimno to można go stosować do smażenia. Pochodzi z rzepaku z upraw ekologicznych. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych Omega – 3. Żeby odczuć korzystny wpływ na zdrowie powinniśmy spożywać codziennie dwie łyżki tego oleju. Teraz w promocji możecie kupić 2 oleje w cenie 13 złotych.
Pestki dyni to znana i bardzo powszechna przekąska. Stosujemy je również jako dodatek do potraw, owsianki itp. Natomiast nierafinowany czysty olej z pestek dyni nie jest aż tak popularny, a szkoda gdyż to samo zdrowie. Jeżeli poszukujecie nowych smaków, to ten olej może was zaskoczyć. Posiada ładną zielonkawą barwę oraz orzechowy posmak. Co więcej, jest to bardzo lekkostrawny olej, bogaty w tłuszcze nienasycone (kwas linolowy, oleinowy i palmitynowy), witaminy z grupy B: B6, B2, B1, a także witaminy A, E, D i C oraz potas, selen i cynk. Olej ten nazywany również „zielonym złotem”, polecany jest dla osób, które dbają o zdrową dietę. Należy jednak pamiętać, aby nie używać go do smażenia, gdyż w przeciwnym razie straci swoje cenne właściwości! Cena za 500 ml wynosi 33,99 złotych (w promocji).
Olej sezamowy jest szeroko rozpowszechniony w kuchni azjatyckiej. Bardzo często używany do przygotowywania chińskich potraw. U nas również możemy rozkoszować się tym niebywale smacznym i lekkim olejem. Szczególnie zdrowy jest ten pozyskiwany z upraw ekologicznych, tłoczony na zimno. Bardzo dobrze smakuje z daniami z makaronu. Olej sezamowy posiada wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, które korzystnie wpływają na pracę układu sercowo – naczyniowego oraz wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Tego oleju nie używajmy jednak do smażenia! Nie powinien być podgrzewany do temperatury powyżej 70 stopni. Cena za 500 ml oleju sezamowego z certyfikatem bio wynosi 28,99 złotych.
Olej z ostropestu zimnotłoczony jest cenny ze względu na występowanie w nim substancji sylimaryny, która jest odpowiedzialna za regenerację komórek wątroby. Dlatego ten olej jest przede wszystkim polecany dla osób borykających się ze schorzeniami wątroby, bólami trzustki, problemami z trawieniem. Zamiast sięgać po kolejne suplementy i tabletki na wątrobę, możemy śmiało wypróbować ten olej i przekonać się o jego skuteczności oraz zbawiennym działaniu. Regularne spożywanie oleju z ostropestu odtruwa i pomaga walczyć ze szkodliwymi toksynami zalegającymi w organizmie. Działa przeciwzapalnie i chroni przed kamicą żółciową. 500 ml oleju z ostropestu kupimy już za 26,68 złotych.
Olej ekologiczny słonecznikowy możemy stosować wyłącznie na zimno, jako dodatek do pieczywa, potraw, ziemniaków czy do wyrobu domowego majonezu. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych olej z pestek słonecznika posiada cenną witaminę E chroniącą nasz organizm przed stresem oksydacyjnym jak również jest źródłem minerałów, beta karotenu i lecytyny. Redukuje stany zapalne, poprawia wygląd cery. Obniża poziom złego cholesterolu a także pomoże łagodzić bóle głowy. Główną zaletą tego oleju jest również to, że dobry słonecznikowy olej dostaniemy od ręki w większości sklepów. Oczywiście najlepszy jest ten z certyfikatem eko, za który zapłacimy 13,99 złotych (jest to cena promocyjna za dwie butelki oleju). Więcej o promocji na zimnotłoczone oleje bio.