Pomoglo.pl – wszystko o lekach
Pomoglo.pl – wszystko o lekach
Zdrowie

6 Niezdrowych Składników Żywności, Których Nie Chcecie Widzieć na Etykiecie

przez admin 28 sierpnia 2019
28 sierpnia 2019

6 składników żywności, których nie chcesz widzieć na etykiecie

Barwniki, przciwutleniacze (znane także jako konserwanty) i różne polepszacze smaku są powszechnym dodatkiem do jedzenia. Powodują one, że żwyność się nie psuje, ma intensywniejszy smak, lub nieosiągalny w naturze kolor. Część jest neutralna dla organizmu, ale wiele spośród nich budzi kontrowersje swoim niezupełnie zbadanym działaniem. W tym artykule wskazujemy na takie składniki, których z pewnością należy się wystrzegać.

1. BHA – Butylowany hydroksyanizol

Ten konserwant używany jest w żywności zawierającej oleje roślinne, a także w kosmetykach. Badania nad BHA wykazały, że wywołuje on raka przedżołądka u myszy i szczurów. Dlaczego więc BHA nie zostało jeszcze zakazane? Dlatego, że nie człowiek nie posiada takiego organu. W każdym razie, badania wskazują, że może być on czynnikiem rakotwórczym, dlatego należy go wyeliminować z diety.

2. Parabeny

Te sztuczne konserwanty skutecznie powstrzymują pleśń i grzyb, zapobiegają psuciu się żywności i kosmetyków. Badania opisane w amerykańskim periodyku Food Chemical Toxicology wskazały, że burzą one równowagę hormonalną. Organizmy szczurów którym codziennie podawano parabeny produkowały mniej plemników oraz testosteronu.

4. Tłuszcze trans

Tłuszcze te, nazywane są też tłuszczami częściowo utwardzanymi, występują w małych ilościach w mleku i nabiale, a w dużych ilościach w margarynie i w maśle roślinnym. Podwyższają one zły cholesterol i są jedną z głównych przyczyn miażdżycy i nadciśnienia. Uważa się także, że tłuszcze trans mają działanie rakotwórcze. Tłuszcze częściowo utwardzane stosowane są w słodyczach i innych wysoko przetworzonych produktach, w tym w daniach gotowych do podgrzania w mikrofalówce. Te bardzo niebezpieczne dla zdrowia składniki możemy zniwelować jedząc… inne tłuszcze – zdrowe tłuszcze omega-3 i omega-6, obecne w rybach morskich i w naturalnych olejach roślinnych.

4. Azotyn sodu (E250)

Azotyny sodu są konserwantami opóźniającymi wytwarzanie bakterii jadu kiełbasianego i pozwalają na zachowanie mięsu różowego koloru. Niestety, po spożyciu, łączą się z obecnymi w mięscie aminokwasami i tworzą nitrozoaminy, mające działanie rakotwórcze. Działanie nitrozoamin nie jest dobrze zbadane, ze względu na niski poziom ich wchłaniania przez człowieka, ale w przypadku zwierząt, stwierdzono działanie rakotwórcze. Działanie azotynów jest osłabiane przez spożycie witaminy C, dlatego spożywają mięso, zawsze należy wzbogacać je o zdrową dawkę warzyw lub owoców.

5. Barwnik – karmel

Powszechnie używany w barwieniu coli, która dzięki karmelowi zyskuje brązowy kolor. Ten barwnik byłby bezpieczny, gdyby uzyskiwano go tradycyjną metodą – podgrzewając cukier. Niestety, w przemyśle żywnościowym karmel uzyskuje się traktując cukier amoniakiem, który ma działanie rakotwórcze. Napoje gazowane z cukrem jak Coca-Cola i Pepsi Cola są smaczne, ale definitywnie nie są zdrowe i w bardzo dużym stopniu przyczyniają się do otyłości, dlatego jest to bardzo dobry powód aby je ograniczyć.

6. Hydrolizowane białko roślinne

Ten wzmacniacz smaku stosuje się na przykład w zupkach instant oraz przyprawach do potraw takich jak Vegeta, Kucharek, Podravka i po spożyciu łączy się z sodem w organiźmie, wytwarzając glutaminian sodu (E621). Przypisuje się mu działanie uboczne, takie jak wzrost ciśnienia, bóle głowy i osłabienie. Przypisuje się mu też działanie rakotwórcze.

0
FacebookTwitterEmail
poprzedni wpis
Lekkie nogi dla każdej z nas
następny wpis
Miłorząb japoński czyli Ginko Biloba – dobroczynne właściwości

Zobacz także

Czy Warto Przyjmować Omega-3 na Serce?

26 lipca 2020

Czy Masz Dość Żelaza? Sprawdź się Czy Masz...

23 lipca 2020

Złe dla Kości: Czego Unikać aby Zapobiegać Osteoporozie

21 lipca 2020

Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.





Kategorie

  • Uroda
  • Zdrowie

Popularne

  • 1

    5 Najlepszych Preparatów Poprawiających Jakość Nasienia

    23 września 2019
  • 2

    7 Najlepszych Suplementów Na Oczy Z Borówką

    29 września 2019
  • 3

    10 Najlepszych Kropli Do Oczu Na Alergię

    26 września 2019
  • 4

    10 Najlepszych Tranów Dla Dzieci

    12 września 2019
  • 5

    WHO ODRADZA stosowanie rękawiczek w sklepach

    31 marca 2020

Szukaj

Pomoglo.pl

pomoglo.pl

Pomogło.pl to portal o zdrowiu.  Wśród licznych reklam i promocji leków wcale nie jest łatwo znaleźć ten najskuteczniejszy. Dowiedz się wszystkiego, czytaj artykuły o zdrowiu i uczestnicz w ocenie społeczności. Pomogło – poznaj leki, które pomagają!

Najpopularniejsze

  • 1

    5 Najlepszych Preparatów Poprawiających Jakość Nasienia

    23 września 2019
  • 2

    7 Najlepszych Suplementów Na Oczy Z Borówką

    29 września 2019
  • 3

    10 Najlepszych Kropli Do Oczu Na Alergię

    26 września 2019
Pomoglo.pl – wszystko o lekach

Recent Posts

  • Czy Warto Przyjmować Omega-3 na Serce?

  • Czy Masz Dość Żelaza? Sprawdź się Czy Masz Deficyt

  • Złe dla Kości: Czego Unikać aby Zapobiegać Osteoporozie

  • 9 Porad Jak Zachować Zdrowe Nerki

  • Wegetarianie Mają Gorsze Zdrowie Psychiczne od Osób Jedzących Mięso