Jesteśmy tym, co jemy, a więc dołączając do naszej diety zdrowe składniki, możemy wspomóc nasze dobre zdrowie i samopoczucie. Szczególnie zioła mają bardzo dużą wartość zdrowotną i wpływają korzystnie nie tylko na trawienie. Bogate w minerały i witaminy, są naturalnymi lekami bez konserwantów i szkodliwych efektów ubocznych. Zobaczcie jakie zioła warto jeść i sprawdźcie dobry sklep z naturalnymi produktami online.
Cynamon: Obniża poziom cukru i ma potężne właściwości antycukrzycowe
Cynamon to popularna przyprawa którą znajdziecie w wielu różnych przepisach na pieczone ciasta czy słodycze.
Zawiera on środek zwany cinnameldehydem, który jest odpowiedzialny za dobroczynne i zdrowotne właściwości.
Pomaga walczyć z cholesterolem, osłabia stany zapalne i działa jako znakomity przeciwutleniacz.
Ale to, czym naprawdę wyróżnia się cynamon, jest obniżanie poziom cukru. Jak wykazano w licznych badaniach, spowalnia on trawienie cukru i tym samym poprawia wrażliwość insulinową – bardzo ważne dla osób zmagających się z cukrzycą.
Podsumowując: Cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych i efektywnie obniża poziom cukru.
Mięta: Pomaga na bóle miesiączkowe oraz na problemy z żołądkiem
Mięta (pełna nazwa tego aromatycznego zioła to mięta pieprzowa) jest od stuleci używana w polskiej medycynie ludowej. Nasze babki dobrze wiedzą, że ma ona wiele korzystnych właściwości, a aktualne badania potwierdziły ludową mądrość.
Olejek z mięty pieprzowej pozytywnie wpływa na osłabienie napięcia miesiączkowego. Osłabia również bóle żołądka wywołane syndromem jelita drażliwego.
Można go również używać w aromaterapii, ale wystrzegajcie się różnych sztucznych ekstraktów z mięty – najlepiej po prostu zaparzyć sobie naturalny miętowy napar i z przyjemnością go popijać.
Podsumowując: mięta łagodzi bóle żołądka oraz miesiączkowe.
Kurkuma: Ma potężne właściwości przeciwzapalne
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, która nadaje żółty kolor mieszance przypraw znanej jako curry.
Zawiera szereg substancji o działaniu leczniczym, z których najważniejsza jest kurkumina.
Kurkumina to mocny antyoksydant, który posiada właściwości wspomagające odporność i spowalniające procesy starzenia.
Najnowsze badania wskazują, że ma ona właściwości spowalniające rozwój choroby Alzheimera, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz artretyzmu.
Podsumowując: kurkuma to wszechstronne zioło o działaniu przeciwzapalnym i wspomagającym cały organizm.
Bazylia: Pięknie pachnie i zwiększa odporność
Bazylia to zioło, uważane za święte w Indiach. Używamy go do przyprawiania makaronów, zapiekanek czy pizzy, a powinno się je jeść znacznie częściej.
Bazylia zwiększa odporność organizmu na infekcje i choroby, ponieważ ma działanie antybakteryjne i antygrzybicze.
Podobnie jak cynamon, obniża poziom cukru, dlatego jest zalecana osób zmagającym się z cukrzycą.
Co ciekawe, bogate olejki eteryczne znajdujące się w bazylii, poprawiają nastrój, działając korzystnie na walkę z depresją, bezsennością oraz nerwicą.
Bazylia jest też łatwa w uprawie w doniczkach na kuchennym parapecie. Bardzo łatwo jest hodować bazylię w domu!
Podsumowując: bazylia to zioło o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, a także poprawia nastrój.
Czosnek: Walczy z chorobami serca oraz zwiększa odporność
Czosnek jest już od tysięcy lat uważany za bardzo zdrową roślinę wpływającą na zdrowie.
Dziś już wiemy, że spośród wielu enzymów znajdujących się w czosnku, kluczowym jest allicyna, odpowiedzialna za charakterystyczny zapach czosnku – którego jedni nie lubią, a inni wręcz uwielbiają!
Wspomaganie się czosnkiem znakomicie poprawia odporność, szczególnie w chorobach takich jak przeziębienie.
Czosnek pozytywnie wpływa także na zdrowie serca, obniżając cholesterol. Badania wskazują, że regularne jedzenie czosnku zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL o 10-15%. Wiąże się to jednocześnie z obniżeniem ciśnienia, co zmniejsza szansę zawału oraz wylewu.
Jeżeli szukacie więcej zdrowej żywności, warto zapoznać się z produktami wymienionymi w tym artykule, dostępnymi w sklepie Coś dla Zdrowia.